Author Image
Author Image

Latest posts by Iga Mazur (see all)

Kompot – ktoś jeszcze pamięta?

kompot przygotowanie

Uff jak gorąco! Nareszcie rozpoczęło się lato, i to gorące lato. Wraz ze zmianą temperatur, zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, każdy szuka sposobu na ochłodę. W czasach, gdy w sklepach mamy dostęp do najróżniejszych produktów z każdego końca świata, często zapominamy o tych najprostszych, sprawdzonych przepisach naszych babć. Dlatego dziś, chciałam przypomnieć o pysznym, prostym napoju na upalne dni, niestety wciąż kojarzonym ze szkolną stołówką, lub barem mlecznym. Przygotowany bez cukru, na bazie świeżych owoców, będzie świetnym zamiennikiem dla słodkich napojów gazowanych, czy wysoko przetworzonych soków z kartonu.

Potrzebujemy:
1 duże jabłko

1 garść malin
1 garść czarnych porzeczek
1 garść czerwonych porzeczek
ok 10 wiśni/czereśni
kostki loduWszytko wrzucamy do dużego garnka z wodą i gotujemy przez 30 min pod przykryciem. Gdy ostygnie, przelewamy do szklanek wraz z owocami i kostkami lodu. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *