Author Image

Beata Salamon

Gotowanie to dobre rzemiosło. Może się stać sztuką. Przede wszystkim jednak powinno być oparte o zasadę: „Jak kochasz, to nie trujesz!”. Ani siebie ani swoich najbliższych szkodliwym jedzeniem. Zdrowe żywienie zaczyna się nie od składników, a od myślenia.
Author Image

Latest posts by Beata Salamon (see all)

Krakowska KoLa

bez cukrudieta bezglutenowawegańskie

zdrowe napoje

zdrowa cola

Zdaję sobie doskonale sprawę, że to jest przepis do wykorzystania na przyszłą zimę. Mało jest chyba domów, które dysponują zawsze tymi składnikami. Warto przez cały sezon, począwszy od najwcześniejszych truskawek, moreli i itd. do żurawiny i najpóźniejszej jarzębiny suszyć owoce z myślą o zimowym zapotrzebowaniu organizmu na wzmacniającą „bombę”, bo tak trzeba ten napój nazwać. Nie dość, że jest zdrowy to przede wszystkim niebywale smaczny.

Uwaga: wszystkie owoce suszę w temperaturze 45 stopni. Dzięki temu zachowują one wszystkie swoje właściwości i witaminy. To długotrwały proces, w zależności od owocu może trwać nawet do 2 tygodni (najszybciej suszą się zioła jak np. mięta ok. 24 godzin). W warunkach domowych robię to w specjalnie zakupionych suszarkach elektrycznych do owoców (zakres temperatur od 30-70 stopni). Nie są to czynności pracochłonne wbrew pozorom. Trzeba jedynie wypracować w sobie dyscyplinę i zbierać w sezonie potrzebne składniki. Warto zwrócić uwagę, że wiele z nich można pozyskać zupełnie darmo: jarzębinę, czarny bez. Ja pozyskuję za darmo jabłka: zbieram je w opuszczonym starym sadzie ze zdziczałych drzew, który dodatkowo znajduje się na terenie uroczyska Skałki Twardowskiego koło Zakrzówka w Krakowie. Te jabłka mają „niewyjściowy” wygląd, ale smak obłędny! Poza tym mam pewność, że nie są niczym szprycowane. Co do innych owoców to warto poszukać koło swoich miejscowości hodowców, którzy mają kilka drzew na własny użytek i sprzedają niewielkie nadwyżki, tak w przypadku moreli, ale też i truskawek czy malin. Z całą pewnością nie można kupować owoców w hipermarketach, bo cały sens zostałby zatracony. Zioła można hodować w donicach na balkonie, o ile nie ma innych warunków. Suszone owoce można również z powodzeniem dodawać do śniadaniowych mieszanek musli: wyśmienicie sprawdza się suszona truskawka

Składniki:

suszona jarzębina
suszona aronia
suszone maliny
suszona czarna porzeczka
suszona żurawina
suszone wiśnie bez pestek
suszone truskawki
suszona skórka cytrynowa (z biocytryn)
suszone morele
suszone owoce czarnego bzu
suszone liście i łodygi mięty pieprzowej i imbirowej
suszone łodygi kocimiętki (lub melisy)
świeże kłącze imbiru
świeże twarde jabłka

Przyprawy: po ok. 20 ziaren
całe nasiona kardamonu
ziele angielskie
owoce jałowca
goździki (wg gustu, ja nie żałuję)
kora cynamonu (2-3 kawałki)
stewia do posłodzenia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *