Angelika i Monika

Angelika i Monika

Autorki blogaCandy Pandas
Naszym celem jest udowodnienie, że ZDROWO znaczy również SMACZNIE i PIĘKNIE. Blog Candy Pandas pokazuje, że wybór zdrowej diety poszerza cukiernicze horyzonty i urozmaica słodką stronę życia. Dodatkowo recenzje produktów pomagają w zakupowym wyborze, a także uczą zwracać uwagę na jakość.
Angelika i Monika

Latest posts by Angelika i Monika (see all)

Owsiane potworki

dieta bezglutenowawegańskie

owsiane potworki przepis

Składniki:

-300 g mąki owsianej (bezglutenowej)
-7g suchych drożdży (opakowanie)
-100 ml ciepłego napoju roślinnego
-40 g oleju kokosowego
-150g puree z dyni
-90g cukru trzcinowego
-płaska łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:
-jabłka
-domowe masło orzechowe
-sok z cytryny
-suszone wiśnie

Potworki owsiane – przygotowanie:

Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem blendować na gładko. Mąkę, drożdże i kurkumę dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto urośnie (u nas ok 30 minut) małymi porcjami rozwałkowywać je na płasko. Ciasto jest dość oporne ale nie trzeba mocno podsypywać. Wykrawać kółka. Jabłka pokroić w na cząstki 1/8 (czyli na ćwiartki i jeszcze raz na pół). Wykroić drobne szczeliny aby powstały zęby. Jabłuszka skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Układać je na kółkach, dodać trochę masła orzechowego i utworzyć potworki. Oczy wykonać z resztek ciasta kładąc do środka suszony owoc. Przyklejać je za pomocą odrobiny wody. Całość piec w 180’C ok 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *