W przeciągu ostatnich 20 lat nawyki żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły, to pewne. Kebab, sushi, kuchnia tajska, quinoa, tofu, jeszcze kilka lat temu nie mieliśmy pojęcia co to oznacza. Obecnie półki w sklepach uginają się od najróżniejszych produktów, z najróżniejszych stron świata, na każdym rogu można znaleźć restauracje serwujące wyszukane danie z wszystkich zakątków świata. Oczywiście taki stan rzeczy cieszy, w końcu im bardziej różnorodnie, tym lepiej. Niestety, często mając do dyspozycji tyle kulinarnych możliwości, zapominamy o naszej rodzimej kuchni polskiej. Kuchni z wielką tradycją, kuszącą różnorodnymi smakami i co ważne, bazującej na lokalnych, łatwo dostępnych produktach. Kuchnia ta, ma wiele do zaoferowania również osobom, które dbają o linię oraz o wartość odżywczą spożywanych posiłków. Szczególnie mamy tu na myśli zupy, które od zawsze były podstawą serwowanych przez nasze mamy obiadów. Zupy, o czym często zapominamy, to niezastąpione źródło witamin i mienerałów, których często nie dostarczamy w wystarczających ilościach w pozostałych posiłkach.

Zdrowe zupy (czyli te przygotowane na wywarze z warzyw) stanowią dodatkową, łatwo przyswajalną, a do tego nisko kaloryczną porcję warzyw. Dlatego na blogu Zdrowożercy, bardzo często saramy się publikować przepisy na zdrowe zupy, przepisy łatwe, szybkie w przygotowaniu, z powszechnie dostępnych składników. I Was zachęcamy, abyście podzielili się z czytelnikami bloga, przesyłając nam Wasze sprawdzone przepisy na zdrowe zupy, nie tylko polskie. Dołączcie do grona Zdrowożerców i razem z nami twórzcie bloga, promującego tak ważną ideę zdrowego odżywiania