Author Image

Kasia Królikowska

Od dziecka uprawiam dużo sportu. Wiem, że zdrowe odżywianie jest niezbędne do osiągnięcia dobrych wyników. Przy okazji stało się też moją pasją.
Author Image

Latest posts by Kasia Królikowska (see all)

Sałatka ze świeżym szpinakiem i granatem

bez cukrudieta bezglutenowawegańskie

szpinak przepisy

Szpianak wielu z nas wciąż nie kojarzy się dobrze, zwykle jako koszmar ze szkolnych stołówek. Ci, którzy się do niego przekonali, pewnie zwykle jedzą go formie mrożonej papki. Dlatego dziś przepis, którym chcę pokazać szpinak w nieco innym świetle, jako bazę wykwintnej sałatki. Świeże liście szpinaku, ciekawe, kolorowe dodatki to uczta nie tylko dla ciała, ale i dla oka. Przygotowanie bardzo proste i szybkie, jak przy większości sałatek. Spróbujcie sami, polecam!

Składniki:

ok 200g świeżych liści szpinaku
1/2 granatu
1 awokado
2 łyżki orzechów włoskich
ok 20 czarnych oliwek
5 suszonych pomidorów w oliwie
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Sałatka ze szpinakiem – przygotowanie:

Liście szpinaku bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, przekładamy do dużej miski. Granat kroimy na pół i delikatnie wyciągamy zawartość jednej połówki. Do miski ze szpinakiem dodajemy pokrojone: awokado, czarne oliwki, suszone pomidory i całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy dressing: w szklance mieszamy (do uzyskania jednolitej konsystencji) sok wyciśnięty z połówki cytryny, razem z oliwą z oliwek i miodem. Tuż przed podaniem sałatkę dekorujemy ziarenkami granatu, orzechami włoskimi i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Opcjonalnie można dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *