Author Image
Author Image

Latest posts by Joanna Nahacz (see all)

Surówka z kiszonej kapusty – przepis mojej babci

surówka z kiszonej kapusty

Nareszcie lato!  Mimo, że w końcu mamy dostęp do mnóstwa świeżych warzyw i owoców, na moim stole wciąż króluje surówka z kiszonej kapusty:) . Zwykle robię ją jako dodatek do klasycznego polskiego obiadu z ziemniakami, ale sądze, że można ją jeść o każdej porze dnia.  Każdy na pewno świenie ją zna, jadł ją wielekronie w przeróżnych wersjach, jak przedstawiam swoją ulubioną, chyba najprostszą, taką, jak robiła moja babcia.  

Składniki:

100g kiszonej kapusty (najlepiej domowej)
1 mała cebula
1 duża marchewka
odrobina oliwy z oliwek
sól pieprz
pietruszka (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki cukru
Kapustę kiszoną lekko płukamy, aby nie była za kwaśna, następnie szatkujemy. Marchwekę trzemy na tarce, cebulę kroimy w kosteczkę.Wszystko łączymy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i cukier. Na koncu posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *