Author Image

Beata Salamon

Gotowanie to dobre rzemiosło. Może się stać sztuką. Przede wszystkim jednak powinno być oparte o zasadę: „Jak kochasz, to nie trujesz!”. Ani siebie ani swoich najbliższych szkodliwym jedzeniem. Zdrowe żywienie zaczyna się nie od składników, a od myślenia.
Author Image

Latest posts by Beata Salamon (see all)

Wegański bezglutenowy żur wielkanocny

bez cukrudieta bezglutenowawegańskie

 

Żur1-700x400

zur2

Kto chce spożywać wielkanocny żur musi się sprężyć. Żur musi bowiem dochodzić ok. 2 tygodni w temperaturze 15 – 20 °C. Bardzo niewiele potrzeba, żeby żur nastawić.

Produkty:

20 dag kaszy gryczanej białej
10 dag kaszy jaglanej
Duża główka czosnku
Duża cebula
Liście laurowe
Jałowiec i ziele angielskie ( po ok. 10 ziarenek)
Suszone papryka (w kawałkach nie mielona) – alternatywnie
2 goździki
Łyżka stołowa soli
Łyżka stołowa kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej dla zainicjowania procesu (tradycyjnie daje się wyschnięte skórki razowego chleba, ale to jest dla bezglutenowych). :

Bezglutenowy żurek wielkanocny – przepis:

1. Weź 2 l słój.

2. Na dno nasyp kaszy gryczanej.

3. Daj połowę: ziela, liści laurowych, papryki i czosnku oraz

4. Dodaj kaszy jaglanej i goździki.

5. Wsyp sól i wlej kwas.

6. Zalej gotowaną wodą o tem. ok. 80 ° C.

7. Słoik przykryć gazą. cebuli. W ciągu 2 tygodni żur się zakisi. Jest to dopiero baza do zrobienia żuru właściwego. W następnej odsłonie podam przepis dla vege i nie vege.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *